Home

…Een klein winkeltje, in het centrum van het kunststadje Ootmarsum.

Bij de eerste blik op de etalage denk ik, dat ziet er leuk uit.

Wanneer ik dichterbij kom, registreert mijn hart eerder dan mijn hoofd, de heerlijkste geuren van verse koffie, chocolade en koekjes. Ik wil er naar toe.

In de etalage liggen taartjes, chocoladerepen, bonbons en koekjes. Het ziet er mooi, knus, lekker en huiselijk uit.

Ik stap naar binnen, en het voelt alsof ik een stap terug ga in de tijd. Toen oma’s nog een blik snoepjes op de schouw hadden staan, en kanten kleedjes op tafel.

De muziek op de achtergrond, wanneer ik binnen een vers kopje koffie bestel, en wat lekkere dingetjes om mee te nemen naar huis, ach, en ook nog maar zo’n doosje bonbons, een cadeautje voor mijn oma, en een papieren zakje versgebakken koekjes, brengt me naar andere tijden, hartverwarmend.

Ik geniet even van dit moment, mensen die komen en gaan, altijd een vriendelijke begroeting, een gezellig praatje, fijne muziek. Een vriendelijk gezicht haalt me uit mijn dagdroom. Mijn bestelling is ingepakt, goh wat ziet dat er leuk uit, of ik verder nog iets wens. Het is goed zo.

De deurbel klingelt achter me wanneer ik met een lach op mijn gezicht de deur weer uitstap…

…’s Avonds, wanneer de straatjes van Ootmarsum alleen nog verlicht worden door de nostalgische straatlantaarns, en de etalages donker en de winkels gesloten zijn, brandt er in de Gouden Kruimel nog licht. Één voor één druppelen de mensen naar binnen. Om straks, in de ene  hand een glas wijn, in de andere een spatel, met een druppel zweet op het voorhoofd, door de gesmolten chocolade te roeren. En daarna geconcentreerd in de oven te kijken, of het soezenbeslag wel souffleert. Er wordt gelachen, gepraat, gesnoept en gebakken. Voor even zijn we bedwelmd door de heerlijkste geuren en het samenzijn. En aan het einde van de avond, onder de indruk van wat we hier toch zelf maar even hebben neergezet. De prachtigste desserttaartjes, bonbonnetjes, en gebakjes.

Met een doos lekkers onder de arm, en de mooiste recepten in de tas, stappen we gelukkig en tevreden het donker weer in, de klingel van de bel galmt nog even na in ons hoofd…